Opleidingstraject

RIJSWIJK-RIJBEWIJS-PASJEOverzicht
Om het motorrijbewijs te verkrijgen dien je 3 examens met voldoende resultaat af te leggen. Het theorie-examen (ATH), het examen Voertuigbeheersing (AVB) en het examen Verkeersdeelname (AVD-A1/A2 of A). Deel 1 van de opleiding staat in het teken van voertuigbeheersing, deel 2 uit verkeersdeelname. Beide delen worden afgesloten met een examen. Motorrijschool Versnel koopt deze examens vooraf in, zodat er geen lange wachttijden zijn. 

 

De proefles/intakeles

SONY DSC

Het begin: wegrijden en stoppen


Bij het kennismakingsgesprek wordt vastgesteld wat je aanvangsniveau is. Daarna wordt het lestraject, de materialen en de beschikbare motoren kort uiteen gezet. Voor de proefles en de daarop volgende lessen kun je kleding van de rijschool lenen.  Als je zelf motorkleding wil aanschaffen, krijg je korting bij een aantal motorzaken.

Je instructeur overlegt bij de proefles met je, of je zelf naar het oefenterrein kunt rijden. Maar misschien wil je liever eerst nog achterop, ook al heb je enige ervaring. Op het oefenterrein wordt eerst de motor en zithouding uitgelegd. Je maakt daarna kennis met wegrijden en stoppen. Vervolgens maak je een begin met een aantal bijzondere verrichtingen. Aan het einde van de proefles volgt een korte evaluatie.

Aan de hand van de evaluatie, je ervaring en achtergrond, wordt een verwachting van het aantal lessen uitgesproken en een advies gegeven omtrent een passend lespakket. Ook de lesfrequentie wordt besproken. Het af te leggen traject kun je afleggen met 1 of meerdere lessen per week. Aanbevolen wordt te kiezen voor tenminste 1 les per week. Dit biedt het meeste rendement. Als je besluit een lespakket te nemen, krijg je een pakketkorting.

Als je besluit direct te gaan lessen wordt, indien gewenst, in samenspraak een aantal lessen vooruit ingepland. Om zelf thuis verder te kunnen plannen of om wijzigingen in de planning te kunnen aanbrengen, worden per email de login-gegevens van het rijschoolprogramma e-Rijschool toegestuurd. In  e-Rijschool kunnen behalve de planning, ook gegevens over je vorderingen en financien worden terug gevonden.

Je kunt uiteraard over deze ervaring ook eerst rustig nadenken en er later, al of niet op terugkomen. 

 

Theorie

Verjo Theorieboek Motor
De lastigste horde!
Hoewel niet verplicht (wel aanbevolen!), kun je het beste direct na aanvang van de lessen het theorie-examen aanvragen. Het examen is grotendeels gelijk aan de autotheorie. Nadruk ligt echter meer op veiligheid en voertuigdynamica. Let op, het theorie-examen is voor de meeste kandidaten, erg lastig om te halen! Het examen kan bij elk theorie-centrum in Nederland worden afgelegd. Vooralsnog wordt er geen theorieles door de rijschool verzorgd. Wel zijn studiematerialen bij de rijschool te koop. Het examen kunt u rechtstreeks reserveren via de reserveringswebsite www.mijncbr.nl van het CBR.

 

 

Voertuigbeheersing

Borchland

Het examenterrein AVB

Je start met de AVB oefeningen
Afhankelijk van het resultaat van de proefles ga je de vervolgles(sen) nog achterop naar oefenterrein P-bus nabij de Amsterdam-Arena. De eerste les zal een beperkt aantal oefeningen worden behandeld.
In de laatste les voor het examen worden alle oefeningen behandeld. Een AVB-les duurt 1,5 uur.

Het AVB-examen bestaat uit 12 oefeningen waarvan er 7 op het examen worden getoetst. Het examen wordt door het CBR afgenomen op de examenlokaties Kruisweg te Schiphol of Talingweg te Lelystad.

 

 

Verkeersdeelname

Vincent legt uit

Vooraf aan de les een stukje theorie

De AVD-lessen, de laatste stap naar het rijbewijs
Het AVD-lestraject kent een uitgebreide structuur. Eerst zijn er 4 basislessen, 1.Plaats op de Weg, 2.Bochten, 3.Kruispunten en 4.Snelweg. Aan het begin van deze 4 lessen wordt een mapje met praktijkgerichte theorie met je doorgenomen. Na deze basislessen volgen een aantal lessen met specifieke routes. situaties en locaties. Tijdens deze lessen komt de stof uit de 4 basislessen terug. Na elke les wordt de les samen met je geevalueerd. Je instructeur maakt van de aandachtspunten een samenvatting in e-Rijschool, die je zelf nog kan nalezen. Vooraf aan de nieuwe les wordt de samenvatting met je besproken. Tijdens het lessen is tevens aandacht voor de technische staat van het voertuig. Het zgn. BBRAAVVOK-ezelsbruggetje wordt met je behandeld. Zodra je niveau van verkeersdeelname bovengemiddeld is, wordt in overleg een examen ingepland.

CBR Naritaweg

Op naar het laatste examen!

Het AVD-examen
Aan het begin van het examen neemt de examinator eerst de technische staat van de examenmotor met je door aan de hand van het BBRAAVVOK ezelsbruggetje. Vervolgens volgt een gevarieerde rit van 35-40 minuten. De examinator volgt je samen met je instructeur in een auto van het CBR. Je moet in deze rit te laten zien hoe je kunt gaan met de nadelen van een motorfiets (oa kwetsbaar en slecht zichtbaar. Die nadelen zijn zoveel mogelijk op te lossen door effectief gebruik te maken van de voordelen van een motorfiets (oa vlot en door beperkte afmetingen meer mogelijkheden tot een veiliger positie). Daarnaast dien je een voorspelbare rit te laten zien.
Bij het AVD-A1 examen dien je tevens te laten zien dat een 11kw motorfiets beperkingen heeft in snelheid en de keuzes die gekozen worden af ​​te stemmen.
De AVD-examens vinden plaats in de omgeving van het CBR aan de Naritaweg. Dit gebied ligt tussen de grenzen van Haarlem en Zaandam.

 

* Aanvullende regels voor kandidaten jonger dan 24 jaar

  • Vanaf 17 jaar mag met lessen begonnen worden.
  • Vanaf 18 jaar kan examen worden gedaan op een motorfiets van maximaal 11kw.
  • Na 2 jaar bezit van het AVD-A1-rijbewijs of bij het bereiken van de 20-jarige leeftijd kan opnieuw examen gedaan worden voor het AVD-A2-(12KW-35KW) rijbewijs. Indien men 2 jaar in het bezit is van het A1-rijbewijs, zullen tijdens het weg-examen enkele bijzondere richtingen worden getoetst. Dit betreft het zgn. getrapte rijbewijs naar A2. Heb je nog geen 2 jaar je A1-rijbewijs, maar ben je wel al 20 jaar oud, dan moet je naast het AVD-examen ook het AVB-examen opnieuw afleggen.
    Heb je 2 jaar je A2 rijbewijs dan kun je examen afleggen voor het getrapte rijbewijs naar A (zonder vermogensbeperking).
  • Vanaf de leeftijd van 21 jaar kan direct voor het A-rijbewijs examen worden gedaan. Je krijgt na het slagen, echter een zgn. code-80 op het rijbewijs. Dit betekent dat alleen op een middelzware motor (12KW-35KW) mag worden gereden gedurende 2 jaar, of tot de 24-jarige leeftijd wordt bereikt.  Daarna vervalt deze beperking. Motorrijschool Versnel geeft bij de aanvullende (getrapte) examens AVD-A2 en AVD-A een extra korting.

Schrijf je in voor een vrijblijvende proefles

Motorrijden wat voor jou? Ervaar het met een proefles voor € 80 euro!

    Naam*

    Woonplaats*

    Email*

    Telefoon

     

    * = verplicht veld

    Meer informatie

    Motoren


    Voor alle A-rijbewijzen lesmotoren beschikbaar.
    Lees verder »